ΒΙΩΣΙΜΕΣ ΠΡΟΜΗΘΕΙΕΣ – ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΕΝΑ ΒΙΩΣΙΜΟ ΜΕΛΛΟΝ

Αναλογιζόμενοι την κατάσταση του πλανήτη μας σήμερα και τις περιβαλλοντικές ανάγκες της εποχής μας, πόσο ήσυχοι μπορούμε να είμαστε με την κληρονομιά που αφήνουμε στην επόμενη γενιά;

Στον Όμιλο Φιλοξενίας Mεταξά πιστεύουμε ότι η πρόοδος και η ευημερία βασίζονται στην εξασφάλιση ενός πιο αξιόπιστου μέλλοντος, μέσω της Βιώσιμης Ανάπτυξης.

Είναι η ώρα για αλλαγή μέσα από ανθρωποκεντρικές δράσεις.

Αυτή είναι η στιγμή που όλοι μαζί θα οικοδομήσουμε έναν κόσμο που με υπερηφάνεια θα κληροδοτήσουμε στις μελλοντικές γενιές.

ΠΡΟΩΘΟΥΜΕ ΕΝΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΠΝΕΥΜΑ ΠΟΥ ΣΥΜΒΑΛΛΕΙ ΘΕΤΙΚΑ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Από την ίδρυσή μας το 1975, συντελούμε αποφασιστικά στην κοινωνική ανάπτυξη συνδημιουργώντας, χρησιμοποιώντας και ενισχύοντας νέες αξίες μαζί με τις τοπικές κοινωνίες και τους πελάτες μας. Αναγνωρίζουμε ότι η εξασφάλιση ενός πιο βιώσιμου μέλλοντος, στον κλάδο της φιλοξενίας, είναι δική μας ευθύνη.

ΔΕΣΜΕΥΟΜΑΣΤΕ ΝΑ ΤΗΡΟΥΜΕ ΥΨΗΛΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑΣ

Στον Όμιλο Φιλοξενίας Mεταξά η βιωσιμότητα είναι πάντα η οριζόντια σταθερά που διέπει ολόκληρη την εταιρική μας διακυβέρνηση.

Οι βιώσιμες, φιλικές προς το περιβάλλον και κοινωνικά υπεύθυνες πολιτικές και πρακτικές, ήταν και είναι η βασική φιλοσοφία της στρατηγικής μας διαχείρισης. Η στρατηγική μας για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη περιλαμβάνει τους κλάδους Τροφίμων & Ποτών, Εφοδιαστικής Αλυσίδας, Κατασκευής & Ανακατασκευής και Διαχείρισης Χημικών Ουσιών. Το μακροπρόθεσμο όραμά μας για τη βιώσιμη ανάπτυξη ενσωματώνεται σε όλα τα στάδια ανάπτυξης των ξενοδοχείων μας, από τον σχεδιασμό και την κατασκευή έως τη λειτουργία τους.

ΕΧΟΥΜΕ ΔΙΑΝΥΣΕΙ ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΝΟΣ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΚΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΥ ΜΟΝΤΕΛΟΥ

Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε ένα σταθερό και υπεύθυνο επιχειρηματικό μοντέλο σύμφωνα με τα κριτήρια ESG και τους 17 Στόχους βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ για το 2030. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι το 1999 παρουσιάσαμε την πρώτη μας έκθεση βιωσιμότητας, σχετικά με την περιβαλλοντική και κοινωνική υπευθυνότητα των ξενοδοχείων μας.

Πιστεύουμε ότι οι αξίες της βιώσιμης ανάπτυξης υπερτερούν του κόστους. Στόχος μας είναι να μεταφέρουμε αυτό το μήνυμα στις Γενιές Χ, Υ και Ζ καθώς και στις νέες γενιές στελεχών, υπαλλήλων και συνεργατών.

Στον Όμιλο Φιλοξενίας Mεταξά η επιχειρηματικότητα και η ηθική πάνε μαζί, χαρακτηρίζοντας την παρουσία μας στην αγορά για περισσότερες από τέσσερις δεκαετίες. Αποτελούν κορυφαίο παράγοντα για την ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη του οργανισμού μας που βασίζεται σε σταθερές και άφθαρτες σχέσεις εμπιστοσύνης.

ΚΕΡΔΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΤΩΝ ΤΟΠΙΚΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΕΠΕΝΔΥΟΝΤΑΣ ΣΕ ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ

Στον Όμιλο Φιλοξενίας Mεταξά πιστεύουμε ότι η ανάδειξη των τοπικών προϊόντων θα δημιουργήσει αυθεντικές εμπειρίες για τους επισκέπτες μας. Οι τοπικές κοινωνίες βρίσκονται στο επίκεντρο αυτής της προσπάθειας. Επιδιώκοντας να δημιουργήσουμε ισχυρές σχέσεις αφοσίωσης, συνεργαζόμαστε με τοπικούς προμηθευτές και επιλέγουμε τα προϊόντα τους για τα ξενοδοχεία μας.

Το 2021, ο Όμιλος Metaxa συνεργάστηκε με 41 τοπικούς παραγωγούς τροφίμων, στηρίζοντας τις οικονομίες της Κρήτης και της Σαντορίνης και προβάλλοντας την ελληνική γαστρονομία. Τα παρακάτω στοιχεία μιλούν από μόνα τους:

 • Το 73% των προμηθευτών του Ομίλου βρίσκονται σε στρατηγικές τοποθεσίες στην Κρήτη και την Ελλάδα.
 • Ο Όμιλος προμηθεύεται 20 μεγάλες κατηγορίες προϊόντων από τοπικούς και Έλληνες παραγωγούς, σε ποσοστό 93% κατά μέσο όρο.

ΟΡΑΜΑΤΙΖΟΜΑΣΤΕ ΕΝΑ ΛΑΜΠΡΟΤΕΡΟ ΜΕΛΛΟΝ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

Το κάλεσμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για κλιματική ουδετερότητα απαιτεί αλλαγές στην εταιρική διακυβέρνηση των βιομηχανιών, συμπεριλαμβανομένου του κλάδου της φιλοξενίας. Η βιωσιμότητα είναι «η νέα κανονικότητα» για τον τουριστικό τομέα, όπως αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού.

Στον Όμιλο Φιλοξενίας Mεταξά παίρνουμε πολύ σοβαρά τον ρόλο μας στη διαμόρφωση ενός καλύτερου κόσμου για όλους τους ανθρώπους. Διασφαλίζουμε ότι οι επιχειρηματικές μας πρακτικές συμμορφώνονται με τα ακόλουθα κρίσιμα στοιχεία για την Πράσινη Μετάβαση των υπηρεσιών φιλοξενίας μας:

 • Σε βάθος κατανόηση της εφοδιαστικής αλυσίδας μας: Σχεδιάζουμε, τιμολογούμε, εγκρίνουμε και υλοποιούμε την κατανόηση της εφοδιαστικής μας αλυσίδας. Είναι μια από τις βασικές κατευθύνσεις για τη μετάβαση στις αναγεννητικές υπηρεσίες φιλοξενίας
 • Μέτρηση του αντικτύπου μας: Επανασχεδιάζουμε την πολυτέλεια ηθικά και υπεύθυνα
 • Καθορισμός του κοινωνικού μας αποτυπώματος: Αναζητούμε ευκαιρίες βελτίωσης και μετράμε τα επιτεύγματα, τα οποία μπορούν να ωφελήσουν την αναφορά και την επικοινωνία, καθώς και την επιλογή προμηθευτών
 • Πράσινη μετάβαση μέσω της εμπειρίας των επισκεπτών μας: Ενθαρρύνουμε τον μετασχηματισμό της νοοτροπίας των επισκεπτών μέσω μιας εξελισσόμενης ταυτότητας του ξενοδοχείου

Στον Όμιλο Φιλοξενίας Mεταξά τώρα περισσότερο από ποτέ, αγγίζουμε την παγκόσμια δυναμική και εστιάζουμε στο πώς πρέπει να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε τις αναγεννητικές υπηρεσίες φιλοξενίας.

ΒΙΩΣΙΜΕΣ ΠΡΟΜΗΘΕΙΕΣ: ΜΙΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Δράση για ένα βιώσιμο μέλλον.

Η μακρά ιστορία μας στη βιωσιμότητα και τις φιλικές προς το περιβάλλον πρακτικές περιστρέφεται γύρω από ένα απλό ερώτημα: Πώς θα δρούσε η Φύση;

Η απάντηση βρίσκεται στη μετάβαση από το Τοπικό Προϊόν, στο Βιώσιμο Προϊόν. Γι’αυτό πήραμε την πρωτοβουλία να εκπαιδεύσουμε προμηθευτές και έτσι να δημιουργήσουμε μια ομάδα βιώσιμων προμηθευτών.

Για εμάς, το 2021 σηματοδότησε μια στιγμή πρωτοπορίας σε εθνικό επίπεδο: Ο Όμιλος Φιλοξενίας Mεταξά είναι ο πρώτος Όμιλος ξενοδοχείων στην Ελλάδα που μεταφέρει ενεργά έναν βιώσιμο τρόπο σκέψης στους προμηθευτές της.

Για τις ανάγκες αυτού του έργου συνεργαστήκαμε με την Local Food Experts, μια κορυφαία κοινωνική συνεταιριστική επιχείρηση που ειδικεύεται στη δημιουργία βιώσιμων αλυσίδων εφοδιασμού.

Η νέα πρωτοβουλία ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2021 και η περίοδος εκπαίδευσης έχει διάρκεια 15 μήνες.

ΒΙΩΣΙΜΕΣ ΠΡΟΜΗΘΕΙΕΣ: ΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ

Η πρωτοβουλία αφορά προμηθευτές εξειδικευμένους στον κλάδο Τροφίμων & Ποτών. Έντεκα προμηθευτές αποφάσισαν να συμμετάσχουν σε αυτό το έργο.

Οι συμμετέχοντες θα λάβουν εκπαίδευση σε βιώσιμες επιχειρηματικές πρακτικές που σχετίζονται με το περιβάλλον, την κοινωνία, την εταιρική διακυβέρνηση καθώς και τη διαχείριση της δικής τους εφοδιαστικής αλυσίδας. Ο Όμιλος Metaxa παρέχει στους συμμετέχοντες τους Καίριους Δείκτες Απόδοσης (KPIs) ανά τομέα δραστηριότητας, με βάση τα παγκόσμια πρότυπα ESG.

Οικοδόμηση Βιώσιμων Προμηθειών

Όλες οι διαδικασίες ενημέρωσης και εκπαίδευσης παρέχονται και χρηματοδοτούνται από τον Όμιλο Φιλοξενίας Mεταξά, ενώ η καθοδήγηση παρέχεται από τα εκπαιδευμένα στελέχη του Ομίλου υπό την επίβλεψη της Επιτροπής Βιωσιμότητας του Ομίλου.

Στο τέλος του προγράμματος οι συμμετέχοντες θα έχουν:

 • Κατανοήσει τις αρχές της βιώσιμης εταιρικής διακυβέρνησης
 • Αποκτήσει ουσιαστική γνώση για βιώσιμες πρακτικές στον τομέα των τροφίμων
 • Ανακαλύψει εργαλεία και νέες, άμεσα εφαρμόσιμες πρακτικές βιωσιμότητας

ΒΙΩΣΙΜΕΣ ΠΡΟΜΗΘΕΙΕΣ: ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΟΡΟΣΗΜΑ

 1. Επιλογή προμηθευτών – Ολοκληρώθηκε
 2. Αυτοαξιολόγηση προμηθευτών– Ολοκληρώθηκε
 3. Ανάλυση αποτελεσμάτων – Ολοκληρώθηκε
 4. Εκπαίδευση προμηθευτών – Ολοκληρώθηκε
 5. Επαναξιολόγηση προμηθευτών μετά το εκπαιδευτικό πρόγραμμα — Δεν έχει ξεκινήσει ακόμα.
 6. Πιστοποίηση συμμετοχής – Τελικό στάδιο.

ΒΙΩΣΙΜΕΣ ΠΡΟΜΗΘΕΙΕΣ: ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ

Οι 11 συμμετέχοντες στο έργο Βιώσιμες Προμήθειες:

Krivek    Κυριακακης   Αγροτικος Συνεταιρισμος Οροπεδίου Λασιθίου   Creta Vin  Kassaki   Aroma of Crete   kalimera frouta   Φημη  Kermes Iberico      ΣΑΒΟΙΔΑΚΗΣ Γ.ΑΕ   ΓΡΙΝΤΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ  

ΒΙΩΣΙΜΕΣ ΠΡΟΜΗΘΕΙΕΣ: ΑΥΤΟΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

Κατά τη διάρκεια της αυτοαξιολόγησης οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο με 188 ερωτήσεις, αξιολογώντας την κατάσταση και την πρόοδο των επιχειρηματικών διαδικασιών και των βιώσιμων πρακτικών τους.

Οι Δείκτες Απόδοσης (KPI’s) για την επίτευξη της Πράσινης Μετάβασης βασίστηκαν σε εννέα ενότητες, παγκοσμίως αναγνωρισμένες:

 1. Βιώσιμη Διακυβέρνηση
 2. Διαχείριση Νερού
 3. Διαχείριση Ενέργειας
 4. Διαχείριση Απορριμμάτων & Υποπροϊόντων
 5. Πρόληψη Λοιμώξεων
 6. Διαχείριση Οικοσυστήματος
 7. Προμήθειες & Αγορές
 8. Ανθρώπινο δυναμικό
 9. Γείτονες & Κοινότητα

ΒΙΩΣΙΜΕΣ ΠΡΟΜΗΘΕΙΕΣ: ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΑ

Η πρωτοβουλία για Βιώσιμες Προμήθειες είναι συνυφασμένη με το μακροπρόθεσμο όραμά μας για Βιώσιμη Ανάπτυξη. Στόχος μας είναι να την αξιοποιήσουμε για να πάμε ένα βήμα πιο κοντά στην Πράσινη Φιλοξενία, μεγιστοποιώντας έτσι τη συνεισφορά μας στην κοινωνία και δημιουργώντας πρεσβευτές που θα μεταφέρουν τον βιώσιμο τρόπο σκέψης μας συμβάλλοντας στη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου.

ΕΣΠΑ